پايگاه : سده هاي ميانه در اروپا دوره اي است كه خودكامگي و ستمگري دستگاه كليسا آغاز شده به اوج خود ميرسد. يكي از ابزارهاي نيرو گرفتن كليسا دادگاههاي « تفتيش عقايد» (انكيزيسيون) بود. چنين دستگاه هراسناكي سده ها در اروپا فرمانروايي كرد تا آنكه در سدة هجدهم از نيرو افتاد و بازماندة آن نيز در سدة نوزدهم برچيده شد.
اين در اروپا بود. از آنسو در ايران هنوز شيعيگري از ضربه هاي سهمناكي كه از جنبش مشروطه خورده بود به پاخاستن نمي توانست كه برآمدن رضاشاه پهلوي و محدوديتهايي كه او براي ملايان پديد آورد ايشان را بيكبار گوشه نشين گرداند چنانكه بسياري هم جامة ملايي را بيكبار از تن درآوردند.
پيشآمد شهريور 1320 براي ايرانيان نگون بختيهاي چندي به ارمغان آورد. ارتجاع ميدان بسيار يافت و انكيزيسيون نويني در برابر آزاديخواهان برپا گرديد كه تا به امروز مانده است.
انكيزيسيون در اروپا چگونه پديد آمد؟ چه شد كه برافتاد؟ در ايران چگونه برآمد و چه نتيجه هايي داد؟ نيكيها و بديهاي دورة رضاشاه چه بود؟ كوششهاي كسروي چگونه آغاز شد و ماهيتش چه بود؟ راه چاره به دردهاي ايران و جهان در انديشه هاي او چگونه عنوان شده؟ مدل اقتصادي در اين سازمان انديشه اي چگونه است؟ دين به معني درست خود چيست؟ معماي عقب ماندگي ايرانيان چيست و سرچشمة گرفتاريها كدامست؟ آيا راه برون رفتي كه او نشان مي دهد پرهزينه است؟ چرا در ايران مشروطه پا نگرفت؟ آيا ايرانيان حكومت دموكراسي توانند داشت؟ كوشش كسروي براي استوار گردانيدن دموكراسي در ايران چگونه آغاز شد؟ چگونه كار نوشته هاي او به نبرد با ملايان انجاميد؟ در دشمني با كسروي « كمپاني خيانت» چه دستي داشت؟ آيت الله كاشاني ، شاه ، فروغي و ديگر وزيران و نخست وزيران در بازگردانيدن ارتجاع چه ها كردند؟ دسيسه هاي ايشان براي به زندان انداختن و كشتن كسروي چگونه راهبري مي شد؟ در كتاب انكيزيسيون در ايران به اينها و پرسشهاي ديگري پاسخ داده مي شود. متن اصلي كتابيست كه كسروي در 1324 آغاز كرد ولي فرصت بپايان رساندنش را نيافت.
ايرانيان بسياري با نام احمد كسروي آشنايند ولي كمند كساني كه به ژرفاي انديشه هاي او پي برده باشند. علت اين دو چيز مي باشد :از يك سو خواندن انبوهِ نوشته هاي او (بيش از شصت جلد كتاب ـ نزديك به سيزده هزار صفحه) كار آساني نبوده بويژه كه بيش از نيمي از آنها چه در زمان شاه و چه در حكومت ملايان غدغن بوده و از دسترس مردم دور نگاه داشته شده. از ديگر سو دشمنان انديشه هاي او با غرض ورزيها ، پا بروي حقايق گذارده و با تحريفهايي كوشيده اند ذهنها را دربارة او تاريك گردانند.
با راه انداختن اين پايگاه ميخواهيم كتابها و نوشته هاي او را در دسترس خوانندگان بگذاريم تا ايشان خود مستقيماً بخوانند و خود داوري كنند.
كوتاهشدة زندگاني كسروي
برخي از واژه يا عبارتهايي كه زير آن خط كشيده شده و رنگي جدا از متن دارد به يك پرونده (نوشتار) پيوند مي يابد. براي دريافت آگاهيهاي بيشتر دربارة آن واژه يا عبارت ، روي آن نواخته و سپس در صفحه اي كه باز مي شود روي دكمة Download نواخته نوشتار را بخوانيد يا در كامپيوتر خود ذخيره كنيد.
برخي واژه ها را براي تازه آشنايان شرح داده ايم :
آيين : نخستين كتابيست در زمينه هاي اجتماعي از احمد كسروي در دو بخش كه بخش يكم آن در زمستان سال1311 چاپ گرديد. مغز سخن در اين كتاب دربارة اروپاييگري است.
اروپاييگري : در ستايش غرب راه گزافه پيمودن و پيروي بي چون و چرا از غربيان كردن است.
پيمان : نام ماهنامه ايست كه كسروي در 1312 بنياد گزارد و تا خرداد 1321 منتشر مي گشت.
پرچم : نام روزنامه اي است كه كسروي بهمدستي يارانش در بهمن 1320 بنياد گزارد ولي در آذرماه1321 همراه ديگر روزنامه ها بازداشت شد. سپس به شكل نيمه ماهه در سال 1322 منتشر گرديد ولي پس از دوازده شماره بازداشت گرديد. سپس در پايان همانسال به شكل هفته نامه منتشر گرديد كه اين بار هم پس از هفت شماره به بهانة دروغ توهين به اسلام بازداشت گرديد.
تأكيدهاي بكار رفته در اينجا ، در اصل روزنامه نبوده و همگي از ماست.
تأكيدهاي بكار رفته در اينجا ، در اصل روزنامه نبوده و همگي از ماست.